Noticies

PUBLICACIÓ DEL 6è INFORME DE L’IPCC, GRUP DE TREBALL,1 Climate Change 2021: the Physical Science Basis. És la primera sèrie del Sisè Informe d’Avaluació (AR6) de l’IPCC, que es completarà en 2022

Científics estan observant canvis en el clima de la Terra en totes les regions i en tot el sistema climàtic. Molts dels canvis observats en el clima no tenen precedents en milers, si no centenars de milers d’anys, i alguns dels canvis que ja s’han posat en marxa -com l’augment continu del nivell de la mar- són irreversibles en centenars o milers d’anys.


L’informe proporciona noves estimacions de les possibilitats de superar el nivell d’escalfament global de 1,5 °C en les pròximes dècades, i conclou que tret que hi hagi reduccions immediates, ràpides i a gran escala de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, limitar l’escalfament a prop d’1.5 °C o fins i tot 2 °C estarà fora d’abast.


Per primera vegada, el Sisè Informe d’Avaluació proporciona una avaluació regional més detallada del canvi climàtic, i un nou marc que ajuda a traduir els canvis físics en el clima – calor, fred, pluja, sequera, neu, vent, inundacions costaneres i més – en el que signifiquen per a la societat i els ecosistemes.


Aquesta informació regional pot explorar-se detalladament en l’Atles interactiu, recentment elaborat per l’IPCC, així com en les fitxes descriptives regionals.


L’informe també mostra que les accions humanes encara tenen el potencial de determinar el curs futur del clima. És evident que el diòxid de carboni (CO₂) és el principal motor del canvi climàtic, encara que altres gasos d’efecte d’hivernacle i contaminants atmosfèrics també afecten el clima.


Cal recordar que el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) és el principal òrgan internacional per a l’avaluació del canvi climàtic. Va ser establert pel Programa Ambiental de les Nacions Unides (PNUMA) i l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) en 1988 per a oferir al món una visió científica i clara sobre l’estat actual dels coneixements sobre el canvi climàtic i els seus possibles impactes ambientals i socioeconòmics.


L’IPCC és un organisme científic sota els auspicis de les Nacions Unides (ONU) i sota la supervisió d’aquest revisa i avalua la informació científica, tècnica i socioeconòmica més recent produïda a tot el món per a la comprensió del canvi climàtic.


El primer informe de l’IPCC, publicat en 1990, va constatar un augment del 0,5 °C en la mitjana de la temperatura global, en relació amb el segle anterior i va alertar sobre la necessitat de prendre mesures severes per a disminuir l’emissió de gasos causants de l’efecte d’hivernacle com a única manera d’evitar l’escalfament global.


Sobre la base d’aquests estudis es van iniciar una sèrie de negociacions que van culminar en la
Convenció sobre el Clima, signada durant la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, realitzada a Rio de Janeiro, en 1992.

 

Pots consultar l’informe complet a https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/#FullReport

PUBLICACIÓ DEL 6è INFORME DE L’IPCC, GRUP DE TREBALL,1 Climate Change 2021: the Physical Science Basis. És la primera sèrie del Sisè Informe d’Avaluació (AR6) de l’IPCC, que es completarà en 2022