El Pacte Mundial de l’ONU Espanya i Spainsif ha dut a terme el primer estudi sobre finances sostenibles i pimes amb l’objectiu d’analitzar si els mecanismes de finançament sostenible a Espanya estan considerant a aquestes empreses. Aquest tipus de finançament implica invertir en la transició cap a activitats empresarials més verdes, abordant riscos i oportunitats en aquest procés.
Sota el nom “El finançament sostenible per a pimes a Espanya”, aquest estudi identifica bones pràctiques, instruments i eines desplegades per les entitats financeres al país per a intensificar i augmentar el finançament sostenible per a pimes, així com els reptes que es plantegen per a una eficaç canalització dels fluxos de finançament sostenible.
Entre les seves conclusions, destaca el fet que, de manera incipient, les entitats bancàries i altres actors vinculats amb el finançament d’empreses estan posant el focus en productes de finançament lligats a la sostenibilitat i específics per a pimes. No obstant això, encara són poques les entitats del sector financer que disposen d’una cartera de productes específics per a pimes lligats a la sostenibilitat.
Respecte a l’enfocament d’aquests productes, l’anàlisi confirma que no existeix un estàndard: les entitats financeres s’enfoquen més en aspectes mediambientals, les entitats de microfinances o banca ètica se centren en aspectes socials, mentre que les caixes rurals i altres entitats similars es focalitzen en aspectes relacionats amb l’emprenedoria, molt lligats a la transformació del sector agroalimentari.
La recerca també posa en relleu que encara no hi ha criteris estandarditzats per a analitzar les carteres existents per a pimes i el seu grau d’alineació amb la taxonomia. Els marcs utilitzats són diversos, des de criteris d’elegibilitat lligats a les emissions dels bons verds fins a marcs de contribució als objectius climàtics del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), o fins i tot criteris utilitzats pel Banc Europeu d’Inversions.
Quant als avantatges d’aquests productes respecte als tradicionals, aquestes van des d’una millor accessibilitat a aquest finançament, rebaixa de comissions, millora de tipus d’interès, major flexibilitat en termini de devolució de deute, etc. Si bé, els autors matisen en el document “avançar en la integració de la sostenibilitat en el marc de la Regulació de Requeriment de capital podria contribuir a una major generalització d’aquests avantatges.”
Així mateix, la burocràcia i la falta de simplificació del marc regulador representen un altre dels majors obstacles per a les pimes. En aquest sentit, la complexitat tècnica del finançament sostenible requereix col·laboració amb experts en àrees especialitzades, com a eficiència energètica i tecnologies netes, la qual cosa pot resultar desafiadora per a les pimes amb recursos limitats.
Les entitats financeres auguren que la demanda de finançament sostenible en les pimes s’incrementarà notablement en els pròxims anys. Això es deu al fet que les pimes, com a part essencial de la cadena de valor de les grans companyies, estan sent influenciades pels requeriments de sostenibilitat d’aquestes últimes.