Noticies

Ecodisseny, noves regles per fer que els productes sostenibles siguin la norma

El dimarts 23 d’abril de 2024, el Parlament va adoptar el marc revisat d’ecodisseny, que permetrà la introducció de requisits de sostenibilitat ambiental per a la majoria dels productes venuts a la UE.
El reglament va ser adoptat amb 455 vots a favor, 99 en contra i 54 abstencions. Les noves regles tenen com a objectiu millorar diversos aspectes dels productes al llarg del seu cicle de vida per a fer-los més duradors i de confiança, més fàcils de reutilitzar, millorar, reparar i reciclar, i utilitzar menys recursos, energia i aigua. Els requisits específics del producte seran delineats per la Comissió a través de legislació secundària.

Productes prioritaris
La llei sol·licita a la Comissió que prioritzi una sèrie de grups de productes en el seu primer pla de treball, incloent-hi ferro, acer, alumini, tèxtils (notablement peces de vestir i calçat), mobles, pneumàtics, detergents, pintures, lubrificants i productes químics.

Consumidors millor informats
Els “passaports digitals de productes” que contenen informació precisa i actualitzada permetran als consumidors prendre decisions de compra informades. La Comissió gestionarà un portal web públic que permetrà als consumidors cercar i comparar informació inclosa en els passaports de productes.

Prohibicions de la destrucció de productes de consum no venuts
Les regles prohibeixen específicament la destrucció de peces de vestir, accessoris de vestir i calçat no venuts, dos anys després de l’entrada en vigor de la llei (sis anys per a les mitjanes empreses). En el futur, la Comissió podria agregar categories addicionals a la llista de productes no venuts per als quals s’hauria d’introduir una prohibició de destrucció.

Properes passes
El Consell necessita aprovar formalment la llei abans que pugui entrar en vigor.

Antecedents
Les normes revisades d’ecodisseny, proposades per la Comissió al març de 2022, creen un marc general per a establir requisits de sostenibilitat. Formen part d’un paquet d’economia circular i s’aplicaran a gairebé tots els productes en el mercat intern (excepte aliments, pinsos, productes medicinals i organismes vius).

Més informació a:
Ecodesign: new EU rules to make sustainable products the norm | Noticias | Parlamento Europeo (europa.eu)

Ecodisseny, noves regles per fer que els productes sostenibles siguin la norma